't Origineel ontmoet Geel
Op zaterdag 5 mei zet 't Origineel ontmoet Geel diversiteit in de kijker. In Geel zijn veertien multiculturele verenigingen actief onder de koepel van 't Origineel. Allemaal hebben ze een eigen werking met eigen doelstellingen en een eigen activiteitenaanbod.

Er is wel een gemeenschappelijke deler: integratie bevorderen door mensen een plekje te geven in de samenleving. Speciaal voor het feest gaan verenigingen van 't Origineel een samenwerking aan met Geelse Vlaamse verenigingen.

Vanaf 14 uur zie je de resultaten in zaal St.-Amands. Je kunt een theater- of muziekvoorstelling bekijken en beluisteren. Tussen de activiteiten door geniet je van een maaltijd uit de wereldkeuken.

Hiervoor koop je een eetkaart aan 4 euro. Je kunt de eetkaart op voorhand in den alleman of bij dienst gelijke kansen kopen voor 3 euro. Om 19 uur barst het wereldfeest los. De toegang is gratis en iedereen is welkom.

meer info: dienst gelijke kansen, 014 56 73 10, gelijke.kansen@geel.be

Sluitingsdagen stadsdiensten en Sociaal Huis
Op maandag 30 april en dinsdag 1 mei zijn de meeste stadsdiensten en het Sociaal Huis gesloten. Ook cultuurcentrum de Werft is gesloten. Dienst toerisme is op maandag gesloten, op dinsdag kun je er terecht van 10 tot 14 uur.

Het zwembad is op maandag open met de gewone openingsuren. Op dinsdag kun je zwemmen van 10 tot 17 uur en 's morgens en 's middags baantjes trekken, vanaf 14 uur kun je van de springplanken duiken.

meer info: www.geel.be

Holvenjogging
De Landelijke Gilde van Holven organiseert op vrijdag 4 mei de 13e Holvenjogging. De jongste lopertjes starten om 18.30 uur. Om 19.30 uur klinkt het startsein voor de jogging. H

et loopcriterium Geel Loopt bestaat uit dertien joggings. Als je wil deelnemen, dan kun je een criteriumkaart afhalen aan de kassa van het zwembad. De kaart is ook te verkrijgen op de verschillende joggings. Voor elke deelname krijg je van de plaatselijke organisator ter plekke een stempel.

meer info: www.geelloopt.be

Skate- en stepcontest 'Ramp?Zalig!'

Op donderdag 10 mei organiseren gemeenten Mol, Laakdal, Balen, Meerhout, stad Geel, Jeugdhuis De Vonk en Sport Vlaanderen de eerste editie van Ramp?Zalig!. Ramp?Zalig! is een skate- en stepwedstrijd voor amateurs en pro's.

De eerste editie vindt plaats in het Lommelse skatepark van 9.30 tot 18.30 uur. Naast de wedstrijd kun je ook deelnemen aan initiaties of je komt gewoon de sfeer opsnuiven. Deelnemen kan al vanaf 8 jaar.

Aan het eind van de dag maakt een professionele jury de winnaars bekend. De winnaar krijgt, naast een leuke prijs, ook eeuwige roem.

Je schrijft je in via https://www.geel.be/rampzaliginschrijving of je springt binnen bij de dienst jeugd.

De prijs voor deelname aan de wedstrijd en/of de initiaties bedraagt 2 euro. Het adres van het skatepark in Lommel is Sportveldenstraat 10. Rij je met de bus mee naar Lommel? Dan betaal je 3 euro extra.

De bus vertrekt aan jeugdcentrum De Bogaard. Kun je er deze keer niet bij zijn? Geen nood, elk jaar vindt dit evenement plaats in een andere deelnemende stad of gemeente.

meer info: dienst jeugd, 014 56 68 00, jeugd@geel.be, Ramp?Zalig! op Facebook

Expo De Kleine parade

Op zeven plaatsen in Geel kregen tachtig deelnemers in kwetsbare situaties de kans om hun artistiek talent te ontdekken. Ze werkten daarvoor samen met een kunstenaar en studenten Sociaal Werk van Thomas More Kempen.

De Kleine Parade vertrekt vanuit de krachten, artistieke talenten en verhalen van mensen in kwetsbaarheid. Samen met de kunstenaar zoeken ze naar rakende beelden, woorden, muziek, drama of dans waarin mensen hun verhaal krachtig vorm kunnen geven.

Van woensdag 2 tot maandag 28 mei kun je in de bib een vernissage van de beeldende werken bekijken.

meer info: bibliotheek, 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be

Gegidste rondleiding kunstenaar Mon Van Genechten
Wil je een gegidste reis van Geel naar China langs de werken van Mon Van Genechten en wil je weten op welke plaatsen van zijn thuisdorp Bel de pater-kunstenaar zich inspireerde? Schrijf je dan in voor de gratis gidsenrondleiding op zondag 6 mei. D

e rondleiding start om 10 uur in het Gasthuismuseum. Om 12 uur is er een pauze om daarna om 14 uur terug samen te komen aan de kerk van Bel voor een wandeling door de Belse bossen. Benieuwd? Schrijf je alvast in bij het Gasthuismuseum, de plaatsen zijn beperkt.

meer info: Gasthuismuseum, 014 56 68 40, gasthuismuseum@geel.be

Twee dagen Geel op de fiets
Op woensdag 2 mei kom je van 14 tot 17 uur op het marktplein terecht in een fietsparadijs. Breng je fiets mee en test je fietsbehendigheid. Tijdens een workshop ontdek je de gevaren van de dode hoek.

De Kindergemeenteraad stelt hun sensibiliseringsactie 'Raak je gsm niet aan op de baan!' voor. Ga de uitdaging aan en probeer eens gsm-werpen, gsm-hockey of een gsm-parcours. Ben je een speelvogel? Breng dan een bezoekje aan de PlayMobiel, een caravan vol materiaal voor uren speelplezier.

Op donderdag 3 mei wil de stad iedereen motiveren om met de fiets naar het werk of de school te gaan. Zo werken we samen aan een betere gezondheid, verbeteren we de mobiliteit in onze stad en verminderen we de CO2-uitstoot.

Heel wat Geelse bedrijven en organisaties nemen deel aan de actie en leveren een financiële bijdrage. IOK, Genzyme, OPZ, politie en Janssen Pharmaceutica schreven al in. Het verzamelde bedrag wordt gebruikt voor de bewegwijzering van een parcours voor het fietsexamen en voor de ontwikkeling van een nieuwe schoolroutekaart. Ook de sensibiliseringsactie 'Raak je gsm niet aan op de baan!' van de Kindergemeenteraad wordt gesteund.

meer info: dienst jeugd, 014 56 68 00, jeugd@geel.be of mobiliteitsambtenaar Nadine Smets, 014 56 62 95, nadine.smets@geel.be

Infoavond voor verenigingen over nieuwe privacyrichtlijnen
Op woensdag 2 mei organiseert de stad Geel een infoavond voor verenigingen over General Data Protection Regulation (GDPR) of in het Nederlands Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De GDPR is een geheel van regels om de gegevens van Europese burgers beter te beschermen.

Op de infoavond wordt uitgelegd wat dit voor verenigingen betekent: hoe ga je om met persoonlijke gegevens van leden, foto's en nieuwsbrieven. Wil je meer weten over de praktische werking en impact op jouw vereniging? Kom dan op 2 mei om 20 uur met een afvaardiging van je vereniging (max. 2 personen) naar cultuurcentrum de Werft.

meer info: team cultuurbeleid, 014 56 66 85, cultuur@geel.be

Treinverkeer onderbroken door werken
Vanaf vrijdagnacht 20 april tot zaterdagavond 21 april is het treinverkeer tussen Mol en Herentals onderbroken. Infrabel vernieuwt een duiker onder de spoorlijn nabij Rauwelkoven als voorbereiding op de fietsostrade.

Het verkeer kan over de spoorweg, er is wel beurtelings verkeer met een verkeerslicht op een stuk van Rauwelkoven. Om veiligheidsredenen vinden de werken ook 's nacht plaats. De werken kunnen geluidshinder met zich meebrengen. Informatie over de dienstregeling vind je op www.belgianrail.be of 02 528 28 28.

Meer info: www.infobuurtbewoners.be, 0800 55 000, info.projecten@infrabel.be